Centric Projesi Nedir?

Ahmet Elmas
8 min readJun 3, 2022

--

Einstein, bileşik faizin dünyanın 8. harikası olduğunu ve onu anlayanın kazanacağını, anlamayanın da bedelini ödeyeceğini söylüyor. Centric de bu bileşik faiz sistemiyle kripto paraların harikası mıdır? Onu anlayan kazanacak mıdır? Projeye geçmeden önce, projenin temelindeki teknolojiyi ve hangi sorunlara çözüm getirdiğini anlattığım makaleleri okumanızı öneririm.

Centric Web Sitesi

Centric Projesi, hem enflasyon hem fiyat oynaklığı hem de diğer kripto para birimlerinin karşılaştığı benimsenme sorunlarına merkezi olmayan blokzincir teknolojisini kullanarak ekonomi temelleri üzerinde bir çözüm sunuyor. Peki Centric bunu nasıl yapıyor? Bitcoin’in yükselme potansiyelini ve stabil kripto paralarının kararlılığını birleştiren çift jetonlu para birimleri ile yapıyor.

Altcoin mi olsun istersiniz? Yoksa USDT gibi stabil coin mi? -Karışık var mı? -Var! -Karışık koy ya!

Centric’i Farklı Kılan Şeyler Nedir?

“Gelecek nesil için finansal özgürlüğün istikrarlı, güvenilir ve mevcut varlıklardan bağımsız olabileceğine inanıyoruz. Vizyonumuz, dünya çapında geniş çapta kabul gören çığır açan dijital para birimi olmaktır. Kripto para birimlerinin toplu olarak benimsenmesinin önündeki en büyük engelin fiyat oynaklığı olduğuna inanıyoruz. Kripto para birimleri, itibari para birimlerinin aksine, satın alma gücünü dengelemeye odaklanan para politikası uygulayacak bir merkez bankasına sahip değildir. Bu nedenle, talepteki değişiklikler büyük fiyat dalgalanmalarına neden olur. Fiyat keşfine yönelik merkezi olmayan model, mevcut kripto para birimlerinin çoğunu hisse senetleri veya emtialardan başka bir şey haline getirmedi, psikolojiye değer verdi, düzensiz borsalarda işlem gördü ve manipülasyona açık hale geldi. Fiyat istikrarının olmaması, kredi ve borç piyasalarının oluşmasını engellemiştir çünkü oynaklık bir prim doğurmaktadır. Sektörün geri kalanı işlem hacmine ve akıllı sözleşmelere odaklanırken, biz blokzincirin sağladığı ekonomik yetenekleri gerçekleştirmek için fiyat istikrarını çözmeye odaklanıyoruz.”

Centric Swap (CNS) ve Centric Rise (CNR) jetonlarını içeren bu modelde, CNS sonunda piyasalarda 1$ olacak şekilde tasarlandı. CNR ise ticaret yapmak için tasarlanmış ve değeri CNS karşısında her saat artan bir kripto para birimidir. Talep üzerine bu iki jeton arasında dönüşüm yapılabilir. Neden dönüşüm yapalım ki? Elimizde CNR tutmak için borsalardan CNS alıp CNR’ye dönüştürüldüğünde her saat CNS karşılığı büyümesinden yararlanabilirsiniz. Bu her saatlik artışın yanında da CNR arzı da sürekli yanıyor.

Centric Rise’i klasik arabalara benzeterek örneklendirelim. İlk modellerden 20 bin adet üretildi. Bugün o arabaları çoğu dolaşımda değil, hurdaya döndüler. 40 yıl önce on bin adet, 10 yıl önce de bin adet, günümüzde de onlarca adet olduğunu biliyoruz. Bu arabalar değerlidir, zaman geçtikçe daha da değerli hale geleceklerdir.

Benzer şekilde CNR, yavaş yavaş her saat yanıyor ve dolaşımdan giderek azalıyor. Her hafta, her ay ve her yıl bu CNR jetonları eski model klasik arabalar gibi daha da kıtlaşıyor ve değerli hale geliyor.

Şu üç soruyu ele alalım:

1. Centric Swap 1$’a nasıl ulaşacak?

CNR’nin fiyatı arttıkça CNR’ler yanarak dolaşımdan çıktığını unutmayalım. Pekala, CNR’nin toplam arzı zamanla azaldıkça CNR’nin saatlik büyümesi de yavaşlar. CNR’ye dönüşen CNS’lerin de yanmasıyla beraber sonunda arz ve talep buluşacak, CNS borsalarda 1$’a ulaşacak.

2. Centric Swap 1$’a ulaştıktan sonra sabit kalacak mı?

Centric protokolünde CNS’nin değeri 1$ olduğu için CNS borsalarda 1$’ı bir kere gördükten sonra “Ağ Mutabakatı” denilen veya denge noktası da diyebileceğimiz durum elde edilmiş olacak.

CNS fiyatı 0.95$’a düştüğünde insanlar onu satın alacak. Neden? Çünkü tam 1$ değerinden indirimli olarak sunuluyor. Yatırımcılar bu fırsattan yararlanmak için satın almaya teşvik edildikçe talep artacak ve fiyatı tekrar 1$’a geri çekecek.

CNS fiyatı 1.05$’a yükseldiğinde insanlar onu satacak. Neden? Çünkü piyasa ona 1$’dan fazla değer veriyor. Bu sefer yatırımcılar satmaya teşvik edilecek ve fiyatı tekrar 1$’a geri çekecek.

3. Centric Swap 1$’a ulaştıktan sonra kimse satın alacak mı?

Ağ mutabakatına vardığımızda, CNR’nin büyüme hızı yavaşlayacak. Ancak insanlar, CNR ile takas edebilmek ve paralarının büyümesini izlemek için Centric Swap almaya devam edecek.

Özgür Demirtaş’ın ‘Blockchain ve Kripto Para (1. Bölüm)’ adlı videosunu da izleyebilirsiniz. Bahsettiğim videonun 17:20 den sonra “… bizim arzı sabit olan, adedi ya sabit olan ya da artıyorsa da belirli kurallar ölçüsünde artan para birimlerine ihtiyacımız var.” deniliyor. Burada arzı sabit olan CNR, elastik arza sahip CNS ve belirli kurallar ise Centric projesinin değiştirilemez fiyat bloklarıdır. Denilenleri blokzincir üzerinde bileşik faiz ile yapabilecek başka proje biliyor musunuz? Yoksa Centric’in dünyanın 8. harikası olduğuna inanmaya başladınız mı?

Centric, sağlam ekonomi temelleri üzerine inşa edilmiş Centric Rise (CNR) ve Centric Swap (CNS)’ı içeren çifte tokenli dijital para birimi ve merkezi olmayan blokzinciri protokolüdür, dedik. CNS, ağa giriş/çıkış rampası olarak hizmet eder. Kripto para borsalarında serbestçe işlem görerek, CNR’ye dönüştürülebilecek erişim aracı görevi görür ve likidite sağlar. CNR, her saat başı değerini arttırır ve maksimum arzını kalıcı olarak yakar. Bu değer artış oranı Centric tarafından paylaşılan ve 1 yıl önceden belirlenen “Fiyat Blokları” adı altında istisnasız bir şekilde yaşanmaktadır.

Protokol, uzun vadede CNS’yi 1$ seviyesinde dengelemeyi amaçlamaktadır. Böylelikle Centric;

-Enflasyon karşıtıdır.

-Değer saklama aracıdır.

-Bir yıl önceden paylaşılan fiyat blokları ile öngörülebilir büyüme yaşar.

-Ticarette ve birçok alanda fayda yaratabilecek bir para birimidir.

Anlaşılması adına, biraz tekrarla daha detaya inelim…

Deflasyonist arza sahip CNR’nin ve Enflasyonist fiyata sahip CNS’nin piyasa değerleri eşitlendiğindeki 1$ hedefi

CNR deflasyonist bir tokendir. Arzı 1 milyar olacak şekilde basılmıştır ve her saat arzın bir kısmı kalıcı olarak yanmaktadır. Borsalarda CNR alınıp satılamaz. Sadece borsalardan CNS alınıp dönüştürme işlemi yapıldıktan sonra CNR elde edilebilir. CNR sahipleri tokenlarını ister Centric cüzdanında isterse de Metamask ya da donanım cüzdanında saklasalar bile CNS karşılığı artacaktır.

CNS ise enflasyonist fiyata sahiptir. Arzı elastiktir ve CNR’den üretilir. Bunu biraz daha açarsak; borsadan CNS alıp CNR’ye dönüştürdüğünüzde dönüşen CNS’ler yanarak yok oluyor. CNR’den tekrar CNS’ye döndüğünüzde ise sıfır yani hiç kullanılmamış CNS basılıyor. Bu kısmı, Centric Explorer’ı anlattığım video üzerinden daha iyi anlayabilirsiniz:

Başlangıçta sıfır adet CNS basılmıştır. CNS, arzı zamanla artıp azalabilir ve borsalarda serbestçe işlem görebilir. Protokolde 1 CNS = 1 USD eşitlenmiştir. Gerçekte borsalarda CNS’nin 1$’a sabitlenmesi zaman alacaktır. İşin içine birçok değişken girdiği için hiç kimse ne zaman olacağını bilemez. CNR’nin CNS karşılığı fiyat bloklarında her saat arttığı için CNR sahibi olmak her geçen saat zorlaşıyor. Bu kısımları daha detaylı öğrenmek isteyenler Centric Blog sayfasını ziyaret edip Yanma Üçlemesi serisini okumalıdır.

Şu an proje benimsenme aşamasında ve erken yatırımcılarını yüksek oran ile ödüllendiriyor diyebiliriz. Yıllık CNS kazancı %485 iken bu oran zamanla düşmeye başladı. Yıllık %4'e sabitlenene kadar da düşmeye devam edecektir. Sonra da fayda aşaması başlayacaktır. Kaldı ki yıllık kazanç %4 olsa bile CNR sayesinde yine CNS alımına teşvik edecektir. Bir nevi şu an yabancı bankaların uyguladığı dolar olarak yıllık %4 faiz sistemini, Centric olgunlaştıktan sonra blokzinciri üzerinde kendi cüzdanınızda sunmuş olacak. 💰

Yıllık kazanç %86 — — — →> Tarih: 01/05/2024

Web sitesindeki kazanç hesaplama aracını kullanarak tuttuğunuz CNR miktarını girerek günlük, aylık ve yıllık kazanılan CNS miktarını görebilirsiniz. Bileşik faiz tam olarak burada devreye giriyor. Kazandığınız CNS’ler ile tekrar CNS kazanabiliyorsunuz. CNR sayınız sabit kalsa bile!

Proje sadece oynaklık sorununa çözüm getirmekle veya erken yatırımcılarını ödüllendirmekle kalmıyor. NFT gibi bir teknolojiyi gerçek anlamda insanlara fayda sağlayabilecek olan CENPAY uygulamasını da geliştiriyorlar. Bu uygulama sayesinde tüm faturalarımız, garanti belgelerimiz ve lisans anahtarlarımız gibi birçok NFT’yi cüzdanımızda saklayabileceğiz. Tek bir tıklamayla garanti süresini uzatıp, sipariş verebileceğiz. Dileyen işletme sahipleri de Cenpay’i basit bir entegrasyonla sistemlerine ekleyebilecekler. Proje sadece bununla da yetinmeyecek tabiki de. Daha önümüzde kripto para bağışı için geliştirilecek Crypto Donations gibi projeler de var. Dilerseniz yol haritasından detaylara bakabilirsiniz.

Son tekrarla beraber toparlamak gerekirse;

CNR’yi sadece CNS alıp dönüştürerek elde edebiliyorsunuz. Aynı şekilde istediğiniz zaman token kilitleme olmadan CNR’lerinizi CNS’ye çevirebiliyorsunuz. CNR tuttuğunuz her saat başı o CNR’ler daha çok CNS’ye denk oluyor. Tam tersi de her geçen saat CNR alabilmek için de daha fazla CNS ödemeniz gerekiyor. CNS tutanların karşılığı olan CNR’ler, protokolde kilitli olarak tutuluyor. Çünkü her an CNS’den CNR’ye geri dönmek isteyebilirler. Ama her geçen saat CNR arttığı için o aradaki farkı kaçırmış oluyorlar. Protokol de gerekenden fazla olan CNR miktarını kalıcı olarak yakıyor. CNR tutanların CNR’si yanmıyor. Dolaşımdaki CNS miktarı ne kadar artarsa kilitli CNR’lerin de yanması o kadar artıyor. Yol haritasındaki borsa listelenmesiyle de dolaşımdaki CNS arzı artacaktır. Borsalar sadece likidite olsun diye belli bir miktar CNS’yi sıcak ve soğuk cüzdanlarında tutacaklar. Bunun da CNR yanma hızına etkisi fazla olacaktır.

Projenin erken aşamalarında yüksek aylık getirisi var iken CNS maksimum arzı artmaya devam eder. CNR’nin yükselişi CNR yanmasından daha hızlı olduğu için, CNS’nin maksimum arzı da artıyor. Bir yerden sonra bu dengelerin değişeceği kesin. CNR yanma hızının artmasıyla ve CNR’nin aylık yükseliş yüzdesinin düşmesiyle beraber CNS’nin maksimum arzı da azalacaktır.

Anlık bir girdi ile bir anda arzın çoğunluğu yanmıyor. Bir yıl sonra ne kadar CNR yanacak kimse bilemez ve tahmin edemez. Protokol gereği 1 ay sonra maksimum arzın ne olacağını takım bile bilemiyor. Çift tokenli yeni bir proje olduğu için insanların protokoldeki bu paradoksu anlaması zaman alıyor. Protokol, insanların yaptığı hareketlere ve belli başlı değişkenlere göre hareket ediyor. O yüzden insanların ne yapacağını bilemeyeceğimiz için bugünkü verilere baksak bile gelecek için tahmin yapamıyoruz.

1 dolar hedefi de yarının hedefi değil, uzun vade bir hedef. Uzun vadede arzın yanması, kilitlenmesi ve fayda ile beraber CNR kıtlaşacaktır. Crypto Donations tarafından CNS piyasalarına gelecek olan sürekli talep, GHS ve gelecekte bir çok yan proje ile beraber arzın kilitlenmesi CNR’yi daha da kıtlaştıracaktır. CNS aylık yükseliş yüzdesi de yaklaşık her üç ayda bir düşüş eğiliminde. Tüm bunlar ve daha bilmediğimiz gelecekte açıklanacak yan projeler ile CNR’nin ne kadar hızla kıtlaşacağını zamanla göreceğiz.

Blokzincir teknolojisinin popülerliği her geçen gün artıyor. Öyle ki birçok şirket, veri güvenliği için altyapısını blokzincire geçiriyor ya da geçirmeye hazırlanıyor. Buna rağmen hala bu teknolojiyi bilmeyen, anlamayıp güvenmeyen insanların olduğu bir zaman dilimindeyiz. Eğitimin önemi her yerde geçerli olduğu gibi burada da geçerli. Bitcoin, önceden sadece al-satını yaptığınız ya da madenciliğini yaptığınız bir üründü. Nasıl artık insanlar bütün kağıt mendillere ‘selpak’ diyorsa, kripto paralara da ‘Bitcoin’ diye bakılıyor. Kurumsal firmaların yatırım yaptığı, ülkelerin resmi olarak Bitcoin’i para birimi olarak saydığı bir döneme geçiyoruz. Bitcoin için geç kaldığınızı düşünebilirsiniz. Ama bu sadece buzdağının görünen kısmı. Unutmayın ki Bitcoin bir sonraki muazzam projeler için sadece bir adımdı. Belki de gelecekte başka projeler Bitcoin ile yarışacak. Kim bilir, belki de şu an o projeyi okudunuz…

Aklınıza takılan soruları Telegram gruplarımızdan sorabilirsiniz. Görüşmek üzere…

Centric Web Sitesi

Centric Twitter Hesabı

Centric Resmi Telegram Kanalı

Centric Türkiye Telegram Kanalı

Dipnot:
Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi içermemektedir. Sadece rehber olmak amacıyla yazılmıştır. Herkes kendi risk yönetimi ve portföyünden sorumludur.

--

--